Allerd Stikker and Else Boutkan elaborate on innovation processes in evolution, and the lessons to be learned from that, considering the crises we are globally facing.
EVOLUTIE
Kantelpunten van nu in perspectief van de evolutie
Allerd Stikker en Else Boutkan beschrijven in vogelvlucht wat de geschiedenis van de planeet aarde ons kan leren over grote uitdagingen waar we nu voor staan.
Essay: ‘Code oranje voor het leven op aarde’
'Code oranje voor het leven op aarde. Kansen en gevaren van de innovatieexplosie in het perspectief van de evolutie' zet de innovatieexplosie van heden ten dage in het perspectief van de evolutie. Hiermee boort Allerd Stikker een nieuwe laag aan in de discussie over de toekomst van de mensheid.
Bestel als paperback of e-book via MijnBestseller.
Bestel het e-book bij Bol.com.
Essay: ‘Code orange for life on earth’
'Code orange for life on earth. Opportunities and threats arising from the innovation explosion in the context of evolution' puts the present-day explosion in innovation into the context of evolution. It allows Allerd Stikker to open up a new layer in the discussion about the future of the human race.
Order the paperback here. Order the e-book through Bol.com. Order the e-book through MijnBestseller.
Interview met Allerd Stikker: Code oranje voor het leven op aarde
In 2016 sprak Allerd Stikker op de Innovation Expo over '13,7 miljard jaar innovatie'. De ideeën die hij daar deelde heeft hij uitgewerkt en uitgebracht in een essay: 'Code oranje voor het leven op aarde', waarin hij de innovatie-explosie in het perspectief van de evolutie plaatst. Stikker vraagt zich af hoe het komt dat de grote innovaties uit menselijk vernuft zoveel bijgedragen hebben aan de welvaart van de wereldbevolking, maar achteraf zoveel schade aanbrengen aan de natuur waarin en waarvan deze wereldbevolking moet leven.
13,7 miljard jaar innovatie
Homo sapiens, het mensensoort waar u en ik van af stammen, heeft vele tienduizenden jaren geleden een innovatietraject gestart. Honderdvijftig jaar geleden begon dit innovatieproces een exponentieel verloop te vertonen.
Teilhard, Evolutie en Ecologie
Toen Teilhard overleed in 1955, werd de dreiging van een ecologische crisis nog niet als zodanig door de mensheid ingezien. De mensen waren meer bezig met een mogelijke kernoorlog dan met iets anders. Het wekt dan ook geenszins verbazing dat de werken van Teilhard nauwelijks expliciet verwijzen naar het verband van menselijke economische activiteit met ecologische integriteit en de consequente uitputting van natuurlijke hulpbronnen en verontreinigende uitstoot van stoffen.
Binnentreden in het ecologische tijdperk
De mens van de twintigste eeuw weet en kan steeds meer. Tegelijkertijd zien we hoe steeds meer zaken uit hun verband raken en uit de hand lopen. Waar het om gaat, is, dat er allerlei tegenstellingen zijn, die binnen ons denken zijn geradicaliseerd, hetgeen dan leidt tot paradoxen.
Het kan niet in wanorde
Het waren ideeën waar hij al langer mee rond liep. “En in 1983 kreeg ik opeens tijd om me er in te verdiepen.” Het is een van de weinige keren dat hij lacht, al is het maar een glimlach. Ir. A (Allerd) Stikker verdween dat jaar als voorzitter van de raad van bestuur bij scheepsbouwgigant RSV dat toen bijna failliet was. De topmanager had zijn vraagtekens bij het Westerse denken.
Teilhard Today
During the last decade the scientific community has acquired new insights into the organization of the subatomic microworld and of the cosmic macroworld; into organizing principles of order in evolutionary processes; into the relationship between physics and metaphysics, between order and chaos and finally into the intricate coherence between these organizations, processes, principles and relationships. This has led to numerous publications on what these new findings mean with respect to our worldview, to our search for some ultimate foundation for existence.
Evolution and ecology
It is clear that people everywhere are becoming aware of the environmental issue. In the last year particularly we have seen manifestations of this awareness indicating that world leaders too are beginning to address the issue in a way quite different from before.
Spirit in zaken
Dames en heren, ik wil u vandaag proberen een verhaal te vertellen; een verhaal is altijd een mengsel van fantasie en werkelijkheid en soms is het moeilijk om de twee te onderscheiden. Het zal een verhaal worden dat gezien mijn opleiding en afkomst wat link gericht is, maar dar bedoel ik niet mee wat u waarschijnlijk denkt want daar ben ik zelf altijd ook over in de war, namelijk linkerhersenhelft en rechterhersenhelft die precies het tegenovergestelde blijkbaar weergeven wat wij in de politiek links en rechts noemen.
Teilhard, Taoism, and Western Thought
Gepubliceerd in Teilhard Studies, 1986
Tao, Teilhard en Westers denken
Zojuist verscheen aan de hand van de auteur van dit artikel het boek Tao,Teilhard en Westers Denken. Onze samenleving probeert zich langzaam te herstellen van een periode van doemdenken. Ecologische jobstijdingen over stervende bossen, meren en zeeën, gecombineerd met een stagnerende economie dreigden ons in een verstarde berusting gevangen te houden. De futurologie als jonge wetenschap veranderde plotseling haar gedaante in die van een oude man, gebukt onder de last van een onbesuisd verleden.
Tao, Teilhard en Ecologisch denken
Het onderwerp van deze lezing zal behandeld worden vanuit de gedachtegang van Teilhard de Chardin. Van daaruit zullen verbindingen worden gelegd met enerzijds oosters denken in taoïstische filosofie en anderzijds nieuw westers denken in natuurwetenschappen en psychologie. Deze beschouwingen leiden tot de conclusie dat ecologische bewustzijn een hoge prioriteit dient te krijgen en menselijk denken en handelen in de huidige fase van het evolutieproces van onze aardbol.
Teilhard and Tao
In this paper a tentative approach is presented to discuss the relation between the concepts of Pierre Teilhard de Chardin and the vision of early Taoist philosophy on man and the universe. Some indications are offered, showing where the two lines of thought run parallel, where they differ and how they complement and enrich each other.
Teilhard de Chardin herdacht in ‘zicht van nieuwe openheid’
Den Haag, 23 maart - “Dit is de dageraad van het tijdperk van Aqaurius” werd in de jaren zestig gezongen in de musical Hair. Twintig jaar later spreekt men weer over het aanbreken van een nieuwe fase in de wereldgeschiedenis. Dat gebeurde gisteren in Den Haag bij de herdenking van de honderdste geboortedag van de Franse Filosoof/theoloog Pierre Teilhard de Chardin (s.j.), bij welke gelegenheid het internationale Teilhard-compendium Het verlangen naar menselijkheid verscheen.
(R)evolutie en expansie
Het samenspel van een aantal gunstige factoren heeft ons land een ongekende economische expansie in de jaren 60 gegeven. Dit heeft vrij algemeen de verwachting gewekt dat het wel op dezelfde voet zal voortgaan met de toename van productie en welvaart. Evenwel is de situatie van ons productiebestel in de jaren 70 in meerdere opzichten essentieel verschillend van het voorgaand decennium. Deze verschillen, welke nog te weinig onderkend worden, worden hier globaal beschreven. Het accent valt daarbij op ontwikkelingen, in meerdere basisindustrieën. Vervolgens wordt de vraag gesteld, welke consequenties moeten worden getrokken uit de zich aftekenende perspectieven.
Teilhard de Chardin’s evolutietheorie in de industriële wereld
Er wordt de laatste tijd meer en meer in publicaties en boeken gewezen op de vele snelle veranderingen die in de wereld op allerlei gebieden plaatsvinden en het feit dat de snelheid waarmee dit gebeurt steeds groter wordt. De opzet van de hier volgende uiteenzetting is o.a. om aan een inventarisatie van enige van deze gesignaleerde veranderingen nog een minder besprokene toe te voegen, nl. veranderingen in het bedrijfsleven.